FAQs

Montering

 • Kan jag montera FRT-märkta däck på den främre styraxeln?

  Helst inte. Bridgestone rekommenderar att du endast monterar lastbilsdäck märkta med ”FRT” på släp eller stödaxlar och inte på drivaxeln eller den främre styraxeln. (Se sidan 12 i databladsboken för mer information.)

 • Måste jag verkligen byta till vinterdäck?

  Oavsett om du kör i de extra förhållanden som råder i Norden på vintern eller i de mildare klimaten i Central- och Sydeuropa, så ställer vintermånaderna dig inför väldigt skiftande körförhållanden. Det är anledningen till att Bridgestone har tagit fram en komplett uppsättning premiumvinterdäck som säkerställer att du kan fortsätta med din verksamhet under en mängd olika förhållanden: från extrema temperaturer till blöta eller isiga och snötäckta vägbanor. Det är också så att vinterdäck är obligatoriskt i vissa länder. Du bör därför kontrollera de lokala bestämmelserna för att slippa få böter eller att ditt fordon inte kan köra vidare pga. halka. Klicka här för en översikt över den nuvarande lagstiftningen på området.

 • Hur mycket pengar kan jag spara med Bridgestone Ecopia-däck med lågt rullmotstånd?

  Beroende på fordonstyp och körförhållanden står rullmotståndet för mellan 20 och 50 % av din totala bränsleförbrukning. Genom att integrera de senaste framstegen inom däckdesign och gummiblandningsteknik sänker Bridgestones Ecopia-däck rullmotståndet markant, genom att leverera bränslebesparingar på upp till 5 % (*)! Beräknat på hela fordonsparken kan detta ge enorma besparingar som lätt uppväger det marginellt högre inköpspriset för Ecopia-däcken. Speciellt när du väger in däckens enastående säkerhet, prestanda och hållbarhet. Gå in på Ecopia-sidorna på vår webbplats för att läsa mer och räkna på exakt hur mycket du kan spara baserat på din nuvarande bränsleförbrukning.

  * Baserat på TÜV SÜD testresultat och egna tester där ECOPIA H-STEER 001, ECOPIA H-DRIVE 001 och ECOPIA H-TRAILER 001 jämfördes med den föregående Ecopia-serien (R249 Ecopia, M749 Ecopia respektive R109 Ecopia, i dimensionerna 315/70 R 22,5 och 385/55 R 22,5).

 • Vilken information hittar jag på sidoväggen på mina däck?

  Du hittar informationen här.

 • Varför ska jag investera i premiumdäck från Bridgestone istället för billigare däck?

  För att Bridgestone-däcken ofta gör att du sparar mer på längre sikt. Låt dig inte luras av så kallade ”lågprisdäck”. Bridgestone utvecklar premiumdäck som inte bara sätter säkerheten främst utan som även tar hänsyn till den totala kostnaden per kilometer. Med däck som erbjuder enastående hållbarhet och total körsträcka under däckets livslängd, låg bränsleförbrukning, lång däcklivslängd, utmärkt regummeringsbarhet och naturligtvis prestandanivåer som säkerställer maximal säkerhet för dina förare och maximerar drifttiden för din fordonspark. Bättre för dina förare, bättre för miljön och bättre för din verksamhet. Läs mer här.

Underhåll

 • Kan jag spara pengar genom att mönsterskära mina däck?

  I många lägen kan mönsterskärning av stålbandet på dina lastbilsdäck istället vara ett bra alternativ! Rätt utfört och utfört av proffs kan en mönsterskärning öka däckets livslängd, minska avfallet samt sänka både den totala vikten hos dina däck och minska bränsleförbrukningen. För att inte göra avkall på förarens säkerhet är det dock viktigt att mönsterskärningen utförs av ett däckproffs och att däcken har minst 3mm mönsterdjup. En felaktigt utförd mönsterskärning skulle kunna skada bandet och däckstommen. Om däckstommen skadas går det inte att regummera däcket.
  OBS: Även däck med mindre slitage ska helst inte mönsterskäras.

 • Hur kan jag ta hand om mina däck så att de håller längre?

  Förutom att se till att däcktrycket alltid är korrekt finns det några tips för hur du kan säkerställa att dina däck fortsätter att tillhandahålla sin maximala prestanda längre.

  1. Byt plats på däcken efter några månader. Genom att rotera hjulpositionerna kan du jämna ut ojämnt slitage, förlänga slitbanans livslängd samt sänka dina totalkostnader för däckbyten och/eller regummering. Följ de enkla riktlinjerna här för bästa möjliga resultat.

  2. Reparera eventuella skador snarast möjligt. Kontrollera med jämna mellanrum att däcken inte har skärskador, revor eller är slitna och gör de reparationer som krävs så att skadorna inte förvärras. Kontrollera även att inga föremål – som stenar eller spikar – sitter fast i slitbanan på dina däck eftersom detta också kan resultera i skador med tiden och/eller försämra däckens prestanda.
 • Hur vet jag vad som är rätt lufttryck för mina däck?

  Det finns en mängd faktorer som avgör vad som är det bästa lufttrycket för dina däck. Börja alltid med att läsa vilket lufftryck som fordonstillverkaren rekommenderar. Även faktorer som de tekniska egenskaperna för dina däck, belastningarna de klarar att bära och underlaget påverkar också vilket däcktryck som krävs. Kom ihåg att det är luften i däcken som bär upp fordonets vikt (och last), inte däckstommen! Undertryck i däcken kan göra att de buktar ut för mycket, vilket gör att de slits snabbare och detta leder även till ökade mekaniska spänningar, ökad friktion, rullmotstånd och bränsleförbrukning. Övertryck minskar däckets naturliga utbuktning, med risk för skador på däcken och att däcken ska explodera. Om du känner dig osäker, kontakta din däckspecialist för rådgivning.

 • Hur många gånger kan jag regummera mina däck?

  Tillsammans med Bandag kan Bridgestones däck för lastbilar och bussar erbjuda marknadens mest avancerade teknik för regummering. För att få ut mesta möjliga av ditt däckköp är det emellertid viktigt att du underhåller dina däckstommar. Genom att se till att däcken har rätt tryck, reparera eventuella skador snabbt och byta position på däcken med jämna mellanrum har du kommit en bit på vägen mot att säkerställa en lång livslängd för dina däck och för att skapa goda förutsättningar för upprepade regummeringar av dina däckstommar. Naturligtvis spelar även ditt fordon, användningsområdet och körförhållandena en roll när det gäller att fastställa regummeringsbarheten för dina däck. Vi rekommenderar att du besöker Bandags webbplats för mer information.

 • När är det dags att köpa nya däck?

  För att garantera dina förares och medtrafikanternas säkerhet, men även för att säkerställa optimal prestanda och effektivitet, är det viktigt att du byter ut däcken eller däckens slitbana i tid. De flesta europeoiska länder har stränga krav för lägsta tillåtna mönsterdjup på däcken. För att hålla nere dina totala kostnader per kilometer rekommenderar Bridgestone emellertid att du byter ut däckens slitbana när mönsterdjupet har nått det lägsta tillåtna, detta för att undvika att däckstommarna tar skada. För mer information, läs våra sidor om Regummering eller besök Bandags webbplats.

 • Varför är det viktigt att däcken har rätt lufttryck?

  Det finns flera anledningar till detta! Den viktigaste är förarens säkerhet. Men visste du att däck med för lågt lufttryck också kan öka bränsleförbrukningen kraftigt liksom dina däcks hållbarhet. Däck med för lågt tryck har ett högre rullmotstånd och detta resulterar i en högre bränsleförbrukning. Det räcker att lufftrycket är 10 % lägre än det rekommenderade för att bränsleförbrukningen ska öka med 1,7 %. Däck med för lågt tryck gör också att skulderområdet på däcken slits snabbare. Vid 20 % för lågt lufttryck kan livslängden hos dina däck förkortas med 25 %. Kort sagt, genom att se till att dina däck har rätt lufttryck säkerställer du att håller längre samtidigt som du sparar bränsle. Och det kan till och med vara livsavgörande i en farlig trafiksituation.

Föreskrifter

 • Hur vet jag vilka föreskrifter som gäller för vinterdäck i olika länder?

  Att föreskrifterna för vinterdäck skiljer sig mellan olika länder i Europa kan vara en aning förvirrande? Därför har vi sammanfattat den viktigaste informationen i det här dokumentet. Oavsett volka föreskrifter och böter som tillämpas rekommenderar Bridgestone starkt att du använder vinterdäck som är anpassade efter dina specifika körförhållanden. Oavsett om du kör i de extra förhållanden som råder i Norden på vintern eller i de mildare klimaten i Central- och Sydeuropa kan vintermånaderna ställa dig inför väldigt skiftande körförhållanden. Eftersom det är viktigt både för förarens säkerhet och för att fordonen ska vara driftsdugliga, rekommenderar Bridgestone att du byter till däck som bättre passar för kallare, blötare vägbanor och/eller mer extrema förhållanden i god tid.

 • Hur lång garanti ger Bridgestone på sina produkter?

  Bridgestone går i god för kvaliteten på sina premiumdäck för lastbilar och bussar. Det är därför som Bridgestones däck har 5 års garanti som standard (räknat från tillverkningsdatumet). Vår allmänna garanti täcker eventuella defekter i såväl material som utförandet som kan visa sig vid normal användning under garantins giltighetstid. För mer information om våra garantivillkor och om vad vi menar med normal användning, vänligen kontakta närmaste Bridgestone-återförsäljare eller -representant.

 • Vad kan jag utläsa för information genom märkningen på mina däck?

  De nya europeiska bestämmelserna för däckmärkning, som trädde i kraft i slutet av 2012, har till syfte att främja säkrare, mer ekonomiska och miljövänliga vägtransporter i Europa. De nya märkningarna anger däckets prestanda på tre nyckelområden: rullmotstånd, bromsförmåga på våta vägbanor samt yttre ljudnivå. Det finns sju olika klasser för bränsleeffektivitet och väggrepp: från A (bäst) till G (sämst) samt tre olika graderingar för mönster eller yttre ljudnivå. Självklart finns det många fler faktorer som kan påverka däckets prestanda. För att få en fullständig bild rekommenderar vi att du talar med din lokala Bridgestone-specialist eller klickar här för mer info.